Αφήστε το IX σας επί της πλατείας της Λαϊκής Αγοράς, η οποία τα πρωινά – εκτός Τετάρτης και Σαββάτου – χρησιμοποιείται και ως χώρος στάθμευσης. Βορινά της, βρίσκεται η νεοκλασική αγορά κατασκευασμένη στις αρχές
του προηγούμενου αιώνα σε σχέδιο Ε. Τσίλερ. Νότια της, βρίσκεται το κτίριο των Στρατώνων Ιππικού του Καποδίστρια, ενώ Ανατολικά βλέπετε το σπίτι του Καλλέργη, πρωτεργάτη της επανάστασης της Γ’ Σεπτεμβρίου, που διεκδίκησε «Σύνταγμα» από τον Όθωνα. Το «Καλλέργειο» χρησιμοποιείται σήμερα ως συνέχεια του Αρχαιολογικού Μουσείου του Άργους.
Εμείς ακολουθούμε Δυτική ή καλύτερα Βορειοδυτική κατεύθυνση προς τον λόφο της Ασπίδας. Κινηθείτε βλέποντας μπροστά σας το Κάστρο του Άργους και το παλιό μοναστήρι της Παναγίας της Κατακεκρυμμένης ή Πορτοκαλούσας.
Πλησιάζοντας στους πρόποδες του βουνού, αριστερά ο δρόμος οδηγεί στην Παναγία. Στην άκρη του βράχου στην αρχαιότητα δέσποζε ναός της προστάτιδας του Άργους, θεάς Ήρας της Ακραίας.
Στη δεξιά πλευρά του δρόμου αρχίζει ουσιαστικά η διαδρομή προς το Λόφο της Ασπίδας ή προς τον Προφήτη Ηλία, όπως συνηθίζουν να τον αναφέρουν οι ντόπιοι. Ένα ελικοειδές δρομάκι, ασφάλτινο κατάλληλο για όλους τους ποδηλάτες ακόμα και τους αρχάριους, αφού οι ανηφοριές του είναι βατές, μας οδηγεί περιμετρικά στην κορυφή του λόφου χαρίζοντας στον επισκέπτη απέραντη θέα προς όλες τις πλευρές του Αργολικού κάμπου.
Στην απαρχή της διαδρομής στα δεξιά του δρόμου, υψωνόταν ο ναός του Απόλλωνα της Δειράδος, όπου στον παραλληλόγραμμο βωμό του, πάνω στο λαξευμένο στον βράχο, γίνονταν θυσίες προς τιμήν του. Κάπου πίσω από κει υπήρχε και το μαντείο του Άργους, παλαιότερο των Δελφών και της Δωδώνης, όπως το θέλουν οι αργείτικες παραδόσεις.
Συνεχίστε τη διαδρομή σύμφωνα με την σήμανση φτάνοντας στην κορυφή του Λόφου. Δίπλα από το όμορφο εκκλησάκι του Αη Λιά βρίσκεται το τουριστικό περίπτερο του Δήμου Άργους με θέα προς τη θάλασσα και το Ναύπλιο. Αν προτιμάτε το ελεύθερο πικνίκ, ξύλινα τραπεζάκια κάτω από πυκνά πεύκα σας προσφέρουν τη δυνατότητα ενός γεύματος μέσα στη φύση μακριά από τους θορύβους και τη μόλυνση των πόλεων.
Υπάρχουν όμως και σημεία, για τους γνώστες των extreme sport με ποδήλατο, που θα μπορούσατε να δοκιμάσετε τις δεξιότητες σας.
Ο Λόφος είναι αρχαιολογικός χώρος και διάσπαρτος με αρχαιότητες όλων των χρονικών περιόδων, αφού εδώ και στους πρόποδες της Λάρισας πρωτοκατοίκησαν οι Αργείοι, πριν ο Ίναχος και ο Δαναός εκτρέψουν τους χείμαρρους που κατέκλυζαν το σημείο που απλώνεται η σημερινή πόλη.
Αν γυρίσατε, απολαύσατε όλο το λόφο, γεμίσατε τα πνευμόνια σας με καθαρό οξυγόνο κι αν αισθάνεστε ακμαίοι και δυνατοί, μια ακόμα διαδρομή ανοίγεται μπροστά σας με κατεύθυνση την Βρύση της Άκοβας και το γραφικό Κεφαλάρι.