Ήταν ανελλιπώς το κέντρο της πόλης (700π.Χ έως το 400 μ.Χ.) με χώρους πολιτικών συγκεντρώσεων, στοές ιερά, κρήνες, κ.λ.π. Εντός της αγοράς, στον βωμό του Υετίου Διός, ορκίσθηκαν οι εκστρατεύσαντες βασιλείς κατά
Κατασκευάστηκε από τον Πολύκλειτο στα τέλη 5ου π.χ. αι. σκαλισμένο πάνω στο βράχο, αποτελείται από 83 σειρές χωρισμένες σε 3 τμήματα και έχει χωρητικότητα 13.000-20.000 θεατές, θεωρείται το μεγαλύτερο θέατρο της αρχαίας Ελλάδας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο των Μυκηνών, που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2003, φιλοξενεί στους εκθεσιακούς του χώρους ευρήματα από όλες τις περιόδους χρήσης τόσο της περιοχής των Μυκηνών, όσο και των γύρω οικισμών.
Η Αρχαία Ακρόπολη του Άργους (υψ. 289μ.) αποτελούμενη στο κέντρο από Κυκλώπεια τείχη (1800 π.χ.) πάνω στα οποία έχουν χτιστεί άλλα Ρωμαϊκά και Ενετικά. Κοντά στα τείχη υπάρχει ναΐσκος της Αγ. Μαρίνας (1859 μ.χ) κτισμένος πάνω σε κατάλοιπα αρχαίου ναού του Λαρισαίου Διός .
Στους πρόποδες της Λάρισας, 100μ. βόρεια του θεάτρου, βρίσκεται το Νυμφαίο της Λάρισας με μνημειακή κρήνη, κτισμένη στα μέσα του 2ου μ.Χ. αι., απ’ όπου ξεκινούσε το κεντρικό δίκτυο υδροδότησης της πόλης.
Ο λόφος του Προφήτη Ηλία, η λεγόμενη «Ασπίδα», κατοικήθηκε για πρώτη φορά στα τέλη της Νεολιθικής Εποχής ( γύρω στο 3500 π.Χ. ). Από την πρώτη αυτή εγκατάσταση σώζονται μόνο θραύσματα κεραμικής που βρέθηκαν στις εσοχές του φυσικού βράχου.
Η τοιχοδρομία της είναι πολυγωνική και θεωρείται του 4ου π.Χ. αιώνα. Ο Παυσανίας, όπως και οι σύγχρονοι του αργείοι, θεωρούσαν την πυραμίδα ταφικό μνημείο.