Το παλαιότερο τμήμα του Αρχαιολογικού Μουσείου Άργους αποτελείται από το «Καλλέργειο». Πρόκειται για ένα κηρυγμένο νεοκλασικό καποδιστριακό κτήριο που οικοδομήθηκε το 1830 ως κατοικία της οικογένειας του Στρατηγού Δημήτρη Καλλέργη.
Για ένα διάστημα χρησιμοποιήθηκε ως «Παλάτιον της Κυβερνήσεως» από τον Καποδίστρια.
Τον Απρίλιο του 1932 οι κληρονόμοι του Δημήτρη Καλλέργη δώρισαν στο Δήμο Άργους το οίκημα και τον άμεσο περίβολό του για να στεγάσει μουσείο. Ο Δήμος του Άργους το παραχώρησε με το παρακείμενο οικόπεδο στο κράτος το 1955 γι’ αυτόν το σκοπό.
Λειτουργεί από τον Νοέμβριο του 2007, στεγάζεται σε ένα καινούργιο χώρο στο κέντρο της πόλης, στη παιδική Χαρά Μπόνη, σε ένα χώρο άνετο, ευχάριστο και σύγχρονα εξοπλισμένο. Η Παιδική – Νεανική Βιβλιοθήκη λειτουργεί καθημερινά και δέχεται επισκέψεις σχολείων και αυθόρμητες συναντήσεις των μικρών και μεγάλων φίλων της. Τα παιδιά μπορούν να διαβάσουν λογοτεχνικά βιβλία, να βρουν πληροφορίες και ιδέες για τις εργασίες τους, μπορούν να δανειστούν βιβλία. Η Βιβλιοθήκη συμμετέχει σε προγράμματα για την καλλιέργεια της αγάπης στο βιβλίο, στη τέχνη, στη φύση.
Ο αύλειος χώρος των Στρατώνων τους καλοκαιρινούς μήνες χρησιμοποιείται για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων, συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων.
Στην ανατολική και νότια πτέρυγα των Στρατώνων, στις οποίες δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα αποκατάστασής τους, σήμερα στεγάζεται η Δημοτική Φιλαρμονική, το Δημοτικό Θέατρο και το 1ο Σύστημα Προσκόπων…
Στη δυτική πτέρυγα των Στρατώνων σήμερα πραγματοποιούνται εργασίες αποκατάστασής της για να εγκατασταθεί εκεί το νέο Βυζαντινό Μουσείο της πόλης. Η λειτουργία του μουσείου προγραμματίζεται για το πρώτο εξάμηνο του 2010.
Κτιριακό συγκρότημα, κτισμένο στις βάσεις Ενετικού οικοδομήματος (1687-1715) προς στέγαση νοσοκομείου των Αδελφών του Ελέους, ανεγερθέν από τον Ι. Καποδίστρια για στρατώνες ιππικού. Επί τουρκοκρατίας μετεβλήθη σε αγορά και στέγασε το Ταχυδρομείο. Η κυβέρνηση του 1824 ψήφισε την ίδρυση Πανεπιστημίου στο Άργος και αγοράσθηκε μεγάλο οικόπεδο, όπου αργότερα κτίσθηκαν οι στρατώνες ιππικού από τον Καποδίστρια.
Νεοκλασσικό κτίριο που κατασκευάσθηκε το 1829 από τον κυβερνήτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια (1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία, σήμερα). Στο κτίριο αυτό συνήλθε η 5η Εθνοσυνέλευσης των Ελλήνων το 1831. Τα εγκαίνια του έγιναν στις 16/6/1831 από τον Ι. Καποδίστρια και διδάσκαλος ήταν ο εκ Κρήτης Ν. Φανδρίδης, η δε μητέρα αυτού δίδασκε τα κορίτσια των πολιτών του Άργους (πρώτο αλληλοδακτικό σχολείο).
Μέγαρο όπου έζησε ο συγγραφέας και πολιτικός Σπυρίδων Τρικούπης (παππούς του μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδος) κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Σήμερα ανήκει στην Αγροτική Τράπεζα η οποία σκέπτεται να το αξιοποιήσει αφού πρώτα το ανακαινίσει.
Ένα από τα ωραιότερα νεοκλασσικά κτίρια της πόλης. Οικοδομήθηκε από την ομώνυμη οικογένεια το 1912, σχεδιασμένο από τον Ερνέστο Τσίλλερ. Προορίζεται για πνευματικό κέντρο του Δήμου Άργους με την αποπεράτωση αναπαλαίωσης του.
Συγκρότημα στην πλατεία των στρατώνων σχεδιασμένο από τον αρχιτέκτονα της Δημοτικής Αρχής, Ερνέστο Τσίλλερ που κτίστηκε το 1888. Ο τότε δήμαρχος της πόλης ήταν ο Σπήλιος Καλμούχος. Σήμερα στεγάζει κρεοπωλεία και άλλων ειδών μαγαζιά της πόλης.
Νεοκλασικό κτίριο του 1900 περίπου. Γνώρισε ιδιαίτερη άνθηση μέχρι το 1960. Κεντρικός σύνδεσμος διακίνησης ανθρώπων και προϊόντων από και προς Αθήνα με άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.
Από τα ωραιότερα νεοκλασσικά κτίρια του 19ου αι., ανεγερθέν από τον Ι. Καποδίστρια (σημερινό Δημαρχείο). Το Άργος δεν ευτύχησε να γίνει η πρωτεύουσα της Νεότερης Ελλάδος, όπως είχε προταθεί από πολλούς σημαντικούς πολιτικούς και μη, στις διεργασίες του 1833-1834 αφού ο πατέρας του Βασιλιά Όθωνα, Λουδοβίκος υπέδειξε την Αθήνα.
Η δημιουργία και λειτουργία του ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΑΡΓΟΥΣ, το οποίο βρίσκεται στην οδό Αρχαίας Βουλής, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, δημιουργεί νέες προυποθέσεις για την βελτίωση νέων παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες της πόλης και ιδιαίτερα του αρχαιολογικού χώρου. Οι νέες υπηρεσίες αφορούν στην πληροφόρηση των επισκεπτών της πόλης, για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, καθώς επίσης και για άλλα σημεία με ιδιαίτερο πολιτισμικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Σκοπός των υπηρεσιών αυτών είναι η σε βάθος γνωριμία με την πόλη και το πολιτιστικό της υπόβαθρο, δοσμένες με έναν ψυχαγωγικό και διαδραστικό χαρακτήρα.